Åsa Hallén, länsmuseichef och Tomas Sjölander VD Coop Värmland. Foto: Coop Värmland

Miró-målning blir kvar i Karlstad

Publicerad

Coop Värmlands värdefulla konstverk av den spanske konstnären Joan Miró var till salu. Nu är det dock klart att konstverket stannar i företaget och istället kommer att lånas ut till Värmlands Museum.
– Det känns jättebra att vi genom ett samarbete med Värmlands Museum kan fortsätta visa upp målningen, säger Coop Värmlands VD Tomas Sjölander i ett pressmeddelande.

Konstverket har varit i företagets ägo sedan 1962 och har under de senaste åren varit placerad vid föreningens butik på Mitt-i-city gallerian. Men i samband med ombyggnad har man letat alternativa placeringar för konstverket. Då även har en försäljning undersökts men ingen köpare hittades.

– Då många värmlänningar har minnen förknippade till målningen är det ingen överdrift att den är ett av Karlstads kulturarv, säger Tomas Sjölander, och fortsätter:

– Därför hade vi tydliga villkor att en eventuell köpare skulle, förutom att betala vad den beräknas vara värd, också låta sig att fortsätta visa upp den någonstans i Värmland för allmänheten, och med dessa tydliga villkor fick vi helt enkelt ingen köpare.

Lånas ut

Från och med juni 2019 kommer målningen att kunna beskådas på Värmlands Museum, då museet återinvigs efter ombyggnaden.

– Joan Miró är en erkänd internationell konstnär och det är ett konstverk med en historia i Värmland, som många människor har en relation till. Detta i kombination gör att det känns angeläget för oss att tacka ja till att hitta en plats för konstverket på museet när vi nyöppnar i juni 2019, säger länsmuseichef Åsa Hallén.

Om konstnären och verket

Visa

Den spanske konstnären Joan Miró (1893-1983) var verksam i Paris 1920-1940 där han deltog i surrealisternas utställningar. Hans originella bildskrift, som kan påminna om primitiva grottmålningar, förenklades under 1930-talet. Bland hans mer inflytelserika verk märks två målade kakelväggar, Solen och Månen i UNESCO, Paris.

Titel;  Makemono

Daterad; 1956

Typ; Seriegrafi/acrylmålning på thaisiden, naivistiskt motiv.

Signatur; Miró 33/50

Bredd; 975 cm

Höjd; 39,5 – 41,4 cm

Övrigt;  Målningen levererades i en praktfull träask, utvändigt utskuren och målad i original av Joan Miró. På lockets insida återfinns en magnifik målning på svart botten i lackfärger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer