Kristinehamnsbostäder vill minska misshandel i hemmet med nytt projekt.

Kristinehamnsbostäder vill få grannar att ingripa vid misshandel

Publicerad

Misshandel inom hemmets väggar. Den typen av rubrik finns ofta i polisens dygnsrapporter. Nu vill Kristinehamnsbostäder i samarbete med Hyresgästföreningen försöka komma åt problemen genom ett projekt som man kallar Huskurage.

Utdrag ur Polisens dygnsrapport 5 februari i år:

18.50 – Misshandel, Olaga hot. Arvika. En 36-årig man grips av polis efter att hans maka lämnat bostaden tillsammans med sina barn på grund av att maken misshandlat henne.

Rapporten är inget ovanligt polisärende. Men det finns ett stort mörkertal av fall som inte anmäls, och när vi som grannar märker av det här vill vi ofta inte lägga oss i.

– Ofta tittar vi åt ett annat håll när vi märker att det bråkas. Vi vill inte lägga oss i. Men vi bör läggas oss i. Kan vi förhindra en misshandel så har vi gjort rätt, säger Håkan Jivesand på Hyresgästföreningen. Han är med och driver projektet tillsammans med sex olika bostadsbolag i Värmland.

Ska leda till tryggare bostäder

Kristinehamnsbostäder vill nu som en av flera värmländska kommuners bostadsbolag ta tag i det här problemet och har därför inlett arbetet med ett projekt kallas Huskurage.

– Det bygger på att uppmuntra våra hyresgäster att ingripa när man möter våld i en nära relation, Det innebär en tryggare bostad för våra hyresgäster, säger Urban É Linder som är verkställande direktör i Kristinehamnsbostäder.

Den här satsningen i Kristinehamn sker i samarbete med socialtjänsten, polisen och Hyresgästföreningen.

Men ska Hyresgästföreningen lägga sig i sådana situationer?

– När det förekommer våld i en bostad, handlar det om trygghet för alla som bor där. Därför är vi med och driver frågan, kommenterar Håkan Jivesand på Hyresgästföreningen i Värmland.

Möten för att nå de boende

Nu ska Kristinehamnsbostäder under året driva en informationssatsning kring projektet Huskurage vid fyra olika möten. Och syftet är att nå de flesta av de 1300 hyresgäster som bolaget har. Men hur är chanserna att lyckas?

– Frågan är motiverad. På våra träffar brukar vi konstatera att problempersoner sällan dyker upp. Det är de som sköter sig som kommer. I det här fallet kan det bli väldigt lyckat, avslutar Urban E Linder, vd på Kristinehamnsbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.