Björn Johansson är räddningschef i beredskap Foto: SVT

Misslyckat bombförsök bakom spridning av frätande ämne

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett misslyckat försök att tillverka bomber som låg bakom spridningen av frätande kaustiksoda på skolgården vid Nyeds skola. Det uppger räddningstjänsten.

– Det är någon som har försökt tillverka bomber genom att blanda kaustiksoda med lite andra grejer för att få till en spektakulär och farlig kemisk reaktion, säger räddningstjänstens Björn Johansson.

När räddningstjänsten kom till Nyeds skola i Molkom sent på söndagskvällen möttes de av stora pölar med kaustiksoda.

– Det är svårt att säga hur stora mängder det handlar om men det var nog bortåt 50 eller 60 liter, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Kan orsaka blindhet

Räddningstjänsten spolade skolgården och sög upp den frätande vätskan med hjälp av en slamsug. Och att få bort den farliga vätskan från skolgården var prioriterat.

– Den här vätskan är starkt basisk med ett PH-värde på 14 i sin renaste form. Den är frätande och inget man kan ha liggande på en skolgård. Får man den i ögonen kan man bli blind, säger Björn Johansson.

Försök att göra bomber

Räddningstjänsten uppger att det är ett misslyckat försök att tillverka bomber som ligger bakom spridningen av den frätande vätskan på skolgården.

– Det fanns PET-flaskor med ett innehåll vi känner igen sedan tidigare så vi är säkra på vad det handlar om, säger Björn Johansson.

– Det här är ju någonting som hade kunnat gå riktigt fel. Det är ju inte ofarligt och vi vill varna för det här, det här är ju en kemikalie som vi tror man använt för att få det att smälla .

Allmänfarlig vårdslöshet

Polisen uppger på måndagseftermiddagen att man har vissa ledtrådar att gå på i utredningsarbetet.

– Vi har vissa uppgifter och iakttagelser på plats men hur långt de bär i ett utredningsskede får vi se, säger polis Stefan Wickberg.

Hur lyder brottsrubriceringen?

– Utredningen har gett att misstanken nu gäller allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.