Under sex års tid misstänks en man i 50-årsåldern ha bedrivit svart körskoleverksamhet. Foto: TT

Misstänkt ekobrott i svart körskola

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot en falsk trafiklärare i Karlstad, som bedrivit svart trafikskola i sex år och beräknas ha haft över tusen elever. Mannen, som är i 50- årsåldern, har åtalats för grovt bokföringsbrott.

Det är ett omfattande mål i tingsrätten. 31 dagar har avsatts för rättegången. 51 vittnen ska höras. Det är bland andra före detta elever till mannen, andra körskollärare och också körkortsinspektörer på Trafikverket.

2012 infördes en ny gräns på max femton elever vid privat handledning vid körkortsutbildning. Den åtalade mannen har haft över tusen.

LÄS MER: Ansvarig för svart trafikskola åtalas

Skattebrott

Målet drivs av ekobrottskammaren i Linköping. Brottet den åtalade anklagas för är grovt bokföringsbrott och skattebrott och inte själva den olovliga trafikskoleverksamheten.

Han har bedrivit svartskolorna på tre orter i Värmland plus Åmål i drygt sex år, från 2010 till dess han greps i april 2016. Intäkterna ligger enligt åklagaren på drygt sju miljoner kronor.

Riskerar fängelse

Enligt åklagaren kan det bli fängelse i två till tre år och näringsförbud. Den åtalade mannen förnekar brott och är idag inte aktuell för åtal om den svarta trafikutbildningen.

Efter att mannen åtalats har han åter häktats efter återfall i liknande ekonomisk brottslighet. Det kommer därför att bli ett tilläggsåtal för att täcka de nya brotten.

LÄS MER: Svarta trafikskolor ett växande problem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.