Åklagare Niclas Wargen som leder ärendet berättar i klippet varför man misstänker mord. Foto: Johan Nilsson/TT och Thomas Carlgren/Åklagarmyndigheten

Misstänkt mord efter försvinnande i Årjäng

Uppdaterad
Publicerad

Ärendet med man i 40-årsåldern som sedan förra helgen är försvunnen utreds nu som mord. Två personer är misstänkta för att ha fört bort mannen mot hans vilja. Enligt polisen finns uppgifter om att mannen befunnit sig i en hotfull situation.

Det var mannens anhöriga som anmälde honom försvunnen. Hans bil hittades i Årjäng efter försvinnandet, men han är bosatt på en ort i Dalsland.

Den 20 maj inleddes en förundersökning om misstänkt människorov.

På söndagen omrubricerades ärendet till mord. Enligt ett pressmeddelande från polisen beror det på ”den tid som har förflutit sedan mannen försvann samt uppgifter i utredningen som tyder på att mannen befunnit sig i en hotfull situation vid tidpunkten för försvinnandet.”

Misstänkta för människorov

Två personer, en man och en kvinna, är misstänkta i ärendet, dock för människorov. De är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankegraden. De båda sitter sedan tidigare häktade för stöld i ett annat ärende.

Ärendet leds av åklagare Niclas Wargren.

– Vi har starka anledningar att tro att de varit tillsammans med den försvunne personen någon gång den sista tiden innan han försvinner, säger Niclas Wargren till SVT Nyheter Värmland.

Åklagaren betonar att de är misstänkta för människorov, och inget annat i det aktuella fallet.

– Och den misstanken är dessutom väldigt, väldigt svag, säger han.

Enligt polisens presstalesperson Christina Hallin har det hållits förhör med de två misstänkta, men hon kan inte svara på hur de ställer sig till brottsmisstankarna.

I klippet ovan kan du höra mer om vad åklagare Niclas Wargren säger om fallet, bland annat varför man valt att ändra rubriceringen till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.