Mannen som misstänks ha våldtagit en ung kvinna i centrala Karlstad i mitten av februari har släppts ur häktet. Foto: TT

Misstänkt våldtäktsman släpptes på fri fot

Publicerad

Den man som suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i närheten av biblioteket i Karlstad släpptes på fri fot på fredagen. Han är dock fortfarande misstänkt för brottet, men nu på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.

– Vi har hittills genomfört ett stort antal förhör och andra undersökningar, men vi kommer inte få svar på de prover vi skickat till Nationellt forensiskt centrum förrän i april. Den totala bilden blir därför att misstankegraden sjunker och eftersom jag anser att han inte kan påverka de undersökningar vi har kvar att göra ser jag ingen anledning att han ska sitta häktad. Men utredningen fortsätter, det vill jag poängtera, förklarar åklagare Pia Hammar.

Förundersökningen har hittills gett åklagaren en klarare bild av vad som skedde tidigare under natten mellan den 10 och 11 februari, men när det gäller vad som hände just utanför biblioteket är det fortfarande otydligt.

– Där finns det olika uppgifter. Den misstänkte hävdar att det inte var någon våldtäkt, medan målsägaren anser att det var det, säger Pia Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.