Kränkningar, nätmobbning och hot är vanligt på många skolor. Nu kommer en app som ska göra det lättare för elever att göra anmälningar anonymt.

Mobilapp mot mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningar, nätmobbning och hot är vanligt på många skolor. Nu kommer en app som ska göra det lättare för elever att göra anmälningar anonymt.

Speak Up är under utveckling och tanken är att den ska testas i skolmiljö senare i vår. Elever och skolpersonal ska kunna rapportera om allt från klotter, våld, droger och mobbing på skolan. Bakom appen finns Tobias Wernius från Hammarö.

– Jag har precis som många andra i samhället varit med om mobbning, hot och våld och kränkningar, och har alltid varit intresserad av att hitta nya lösningar på gamla problem, säger Tobias Wernius, nordiskt ansvarig Speak Up.

– Tanken är att eleverna laddar ner den här appen på sin telefon, där kan de sen rapportera vad som hänt. Det finns olika kategorier man kan klicka i och sen kan elevena själva skriva i meddelandet. Man kan också skicka med en skärmbild eller ett foto.

Appen ska påverka tryggheten för eleverna och skolpersonalen. Med Speak Up skapas realtidsrapporter som ett stöd för att skolan ska kunna undersöka, åtgärda och förebygga.

– Jag tycker att det var en väldigt smart idé, om just den appen, så att man vågar höra av sig anonymt, säger Isabell Nordlin på Tingvallagymnasiet.

Linnea Ryman tror att fler kommer höra av sig om det finns en app.

– Just på den här skolan är det väldigt bra stämning, men sen kan det vara nånting som man inte märker också, säger Linnea Ryman.

Tingvallaskolan rektor Christine Holmberg tror att appen kan bli verklighet.

– Det är många, många appar som är på framgång och det är ju en enkel teknik i  alla smarta telefoner så jag tror absolut att det finns framgång för den här appen, säger Christine Holmberg.

Tobias Wernius inser att det tar tid att få fram en ny app och att beslutsgången för att få in den i skolans värld är lite snårig.

– Den ska nu testas i skolmiljö nu och jag har fått stor respons för det här, säger Tobias Wernius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.