Moderaterna i Karlstad säger nej till förslaget till lokalisering av moské på Rud. Foto: SVT

Moderaterna säger nej till moské

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Karlstad säger nej till förslaget till lokalisering av moské på Rud.

Moderaterna i Karlstad har diskuterat ansökan och förslaget till lokalisering av moské på Rud. Det skriver man i ett pressmeddelande på fredagen.

”Vi har tagit del av synpunkter från olika intressenter och också hörsammat det samråd som skett med Karlstadborna, som visat stort engagemang i denna fråga. Vår åsikt efter att ha studerat projektet och tillhörande dokumentation är att vi säger nej till placeringen av en moské på Rud” skriver partiet i pressmeddelandet.

Moskébygge i Karlstad

”Är vi inte tillräckligt integrerade”

Rauf Ahmadi, orförande för Islamiska Kulturföreningen i Karlstad, säger så här om moderaternas beslut;

– Jag är mycket förvånad. Moderaterna leker med oss. Är vi inte tillräckligt integrerade i samhället, eller vad är det frågan om. Jag ser inte orsaken till varför moderaterna säger nej, Vi har arbetat mycket länge för att få en moské på Rud och nu kommer detta, avslutar Rauf Ahmadi.

– Efter att ha tagit del av information, men också synpunkter, från olika håll så har vi kommit fram till att vi inte tycker att det här i nuläget inte är en lämplig plats, säger Christian Holm, ordförande, Moderaterna i Karlstad.

Vad blev avgörande för ert beslut?

– Det är nog en samlad bild av många synpunkter som har kommit in. Men man kan ju säga att det är en fråga som har engagerat karlstadborna på ett sätt som jag inte har upplevt tidigare, säger han.

Marléne Lund Kopparklint, M, säger att det har kommit in över 550 synpunkter till kommunen.

– Det finns en oro och att det är en olämplig plats nära bostäder, skolor och kyrkogård. Sedan finns det en oro av olika slag också och vi känner att vi måste lyssna på de synpunkter som har kommit in.

När tog ni beslutet?

– Vi fattade beslutet i fullmäktigegruppen i tisdags efter en längre process, berättar kommunalrådet Marléne Lund Kopparklint.

Var ni eniga?

– Ja det var vi.

”Vi är inte emot byggandet av en moské”

Marléne Lund Kopparklint säger att det inte var några enskilda synpunkter som avgjorde ställningstagandet utan all oro och alla åsikter tillsammans.

– Vi är inte mot byggandet av en moské i sig. Det finns ju redan flera stycken i Karlstad i källarlokaler på Kronoparken. Det vi säger nej till är ju platsen och den här marken.

Vad har varit viktigast för er i ert ställningstagande?

– Vi har tagit del av synpunkter och samråd med karlstadsborna. Vi har lyssnat in vad olika församlingar, föreningar och grupper tycker.

Har ni diskuterat annan lösning?

– Primärt är det så att om de som förening hittar en mark de vill bygga på så är det något vi får ta ställning till då.

Vad händer nu i moskéfrågan?

– Det finns en tydlig process i stadsbyggnadsnämnden, men eftersom det inkommit så många synpunkter vill vi vara tydliga med vart vi står i frågan.

Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska Kulturföreningen tillbakavisar dock att det finns moskéer i Karlstad. Han menar att det handlar om samlingslokaler i olika former.

En tillgång för Karlstad

Miljöpartiets kommunalråd Per-Inge Lidén säger att han anser att en moské skulle vara en tillgång för Karlstad.

– Jag är ju för ett öppet och pluralistiskt samhälle, säger han.

Mycket talar för att majoriteten inte kommer att kunna hålla ihop när det gäller just moskéfrågan.

– Ibland har vi inte samma uppfattning och det finns det utrymme för. Det är upp till Moderaterna om de vill gå ut med det här. Vi avvaktar och ser, säger Per-Inge Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet