Foto: SVT

Molkomsbor: ”Den här usla vägen tar priset”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Prostgårdsvägen/Borsterudsvägen i Molkom utsattes för tung trafik 2007 har den bara blivit i allt sämre skick, trots att det lappats ihop potthål, sprickor och skador många gånger. Men varken Karlstad kommun eller de boende vill bekosta en rejäl reparation.

– Det finns många dåliga vägar i länet, det vet jag, Men frågan är om inte denna tar priset, säger Jonte Sjökvist, boende i Molkom.

2007 drogs trafiken tillfälligt om från riksväg 63, till den här sträckan och under några veckor blev den hårt trafikerad av bland annat tung trafik. Samtidigt var det tjällossning. Vägskadorna som följde åtgärdades aldrig ordentligt, enligt de boende. Nu är vägen i så dåligt skick att det är få som vågar använda den.

– Det går inte, man förstör bilen. Vi vill att kommunen fixar till vägen igen som den var innan omdirigeringen, säger Carina Stejmar, som är en av ett trettiotal boende längs vägen.

Vägarna i Värmland

Ingen kommunal väg

Men Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, anser att det inte alls är kommunens sak att åtgärda vägen.

– Det är en samfällighetsväg, inte en kommunal väg. Vi har hjälpt de boende vid fyra-fem tillfällen att söka pengar från Trafikverket, för att åtgärda vägen men tyvärr har vi fått nej. Kommunen kan inte särbehandla en enskild väg mot andra som har statligt bidrag.

Men de boende menar att det inte kan vara samfällighetens ansvar att åtgärda vägen.

– Det är skolbussar, hemtjänst, färdtjänst och posten, allt är kommunalt, så jag förstår inte varför vi ska ta hand om vägen, säger Carina Stejmar.

Så kommunen kommer inte göra något åt sträckan?

 – Vi kommer att jobba mot Trafikverket för att få till en förändring, det vill säga vi ska få ett underhållstöd, säger Henrik Lander(C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägarna i Värmland

Mer i ämnet