Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mona Nylin berätta varför en visa om ett miljonprogramsgarage ska bli psalm och hör hur det kom sig att visan spelades i Vatikanen. Foto: SVT

Mona Nylins visa om ett garage kan bli psalm

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans psalmbok är under ombearbetning. Nya psalmer ska tas fram till en ny upplaga av den klassiskt röda boken. Ett av de nya alternativen, som kan hamna i uppdateringen, handlar om ett garage i Karlstad.

Fram till årsskiftet var det fritt fram att föreslå nya psalmer. Och det var det många som ville göra: Totalt kom det in 9485 bidrag. Ett av dem kom från singer/songwritern Mona Nylin.

Hennes visa ”Den vita staden” gavs ut 2008 och texten består av ett textkollage från diktboken Orrholmen/Garagepoesi med texter om det underjordiska P-huset på Orrholmen i Karlstad. Sammanlagt är det sex textförfattare men musiken är hennes egen. 

Torbjörn Eriksson var idéskapare och projektledare för kulturprojektet i Orrholmsgaraget i början av 2000-talet. Foto: Niclas Brunell/SVT

Från kulturprojekt till kyrkbänken

Torbjörn Eriksson var idéskapare och projektledare för kulturprojektet i Orrholmsgaraget i början av 2000-talet.

– Det känns kul och man känner en viss stolthet. Den fångar en unik miljö, säger han om att en visa med texter ur diktboken nu lämnats in som psalmförslag, säger han.

Att välja nya psalmer tar tid och 2025 väntas det första urvalet vara gjort.

I klippet hör du Mona Nylin berätta varför en visa om ett miljonprogramsgarage ska bli psalm och hör hur det kom sig att visan spelades i Vatikanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.