För första gången berättar nu Monica Zetterlunds syster: ”Hon var bäst” Foto: SVT

Monica Zetterlund skulle ha fyllt 80

Monica Zetterlund hyllas denna vecka i Stockholm, Karlstad och förstås i hemstaden Hagfors. I dag skulle sångikonen ha fyllt 80 år.

Monica Zetterlund föddes 1937 i Hagfors. På onsdagen skulle hon ha fyllt 80 år, och hon hyllas med sång och musik på flera platser i landet.

I hemstaden Hagfors hålls flera café-spelningar på Monica Zetterlund-museet, bland annat med Kulturskolans elever. Museet håller gratisöppet under hela veckan.

– Vi vill gärna locka hit Hagforsborna att se och minnas, säger museiföreståndaren Leif Andersson.

– Vi har besökare från hela landet, men vi vill utveckla det här som en mötesplats för alla i Hagfors.

TV: Se Monica Zetterlund i SVT Öppet arkiv

”Min syster var bäst”

I museet finns allt från scenkläder, till affischer, skivomslag och mängder av svartvita foton. En av dem som kommer ofta, och även guidar turistgrupper är Monica Zetterlunds lillasyster Margareta Nilsson. 

– Jag tittar ofta förbi och hälsar på. Min syster var bäst. Jag ångrar så att jag aldrig sa det till henne.

Det var ju väldigt mycket musik i er familj, var kom all musiken ifrån?

– Jag tror det var från farmor och farfar. De var väldigt musikaliska i den familjen, men mamma var inte bet hon heller. Hon sjöng väldigt bra, och när pappa inte hade nån basist lärde han henne spela basfiol. Monica började sjunga med pappa när hon var tolv. Hon har alltid tyckt om att vara på scenen.

Hur var det sedan när hon började bli berömd att vara lillasyster?

– Det kändes inget annorlunda, Hon var ju min storasyster.

Utsåld konsert i Stockholm

I Karlstad sjunger bland andra Rigmor Gustafsson vid en konsert i Karlstad CCC, och där bjuds det på flera klassiska Zetterlundlåtar; Trubbel, Bedårande sommarvals, En gång i Stockholm, Sakta vi går genom stan och många fler.

På söndag firas Monica Zetterlund i Stockholm med en utsåld konsert på Berwaldhallen. Konserten arrangeras av Monica Zetterlund-sällskapet som bildades efter hennes tragiska bortgång 2005 och har till uppgift att på olika sätt vårda och främja hennes minne – bland annat genom minneskonserter och stipendier finansierade av den minnesfond som sällskapet upprättat.

Medverkar gör Lill Lindfors, Tommy Körberg, Svante Thuresson, Ekdahl & Bagge Big Band, Jan Allan, trumpet, Mats Öberg, piano, och filmaren Tom Alandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer