Arkivbild. Foto: SVT

Mordet på Kevin – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av mordet på fyra år gamla Kevin i Dottevik utanför Arvika för nästan 20 år sedan har åter hamnat i ljuset. Vi tittar på händelseförloppet mellan augusti och oktober 1998 igen.

16 augusti 1998: Fyra år gamla Kevin hittas död i vassen i Kyrkviken i Dottevik utanför Arvika. Först troddes det röra sig om en olycka.

18 augusti 1998: Efter rättsläkarens undersökning av kroppen talar bevisen starkt för att Kevin blev strypt.

Fallet Kevin

22 augusti 1998: Två bröder, fem och sju år gamla, förhörs för första gången, efter att femåringen berättat för sin pappa att de bevittnade Kevin mördas.

23 augusti 1998: Femåringen vallas på brottsplatsen vid Kyrkviken.

9 september 1998: Psykologiprofessor Sven Å Christiansson, som var delaktig i Quick-utredningen, kontaktas för råd i utredningen.

23 september 1998: Två pojkar, 13 och 14 år gamla, misstänks för brottet.

19-20 oktober 1998: De fem och sju år gamla bröderna vallas på brottsplatsen igen, nu med Sven Å Christiansson närvarande.

26-27 oktober 1998: De sista förhören med pojkarna hålls. Det är nu polisen hävdar att de får ett erkännande.

2 november 1998: Polisen avslutar fallet, och bröderna är skäligen misstänkta för mordet.

Åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan, vilket hade behövts för att juridiskt pröva barn. Därför dömdes aldrig de två bröderna.

Dokument inifrån: Fallet Kevin

Se alla avsnitt i dokumentärserien om fallet Kevin på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet