Linus Grötting har gjort filmen Motorsågsmadonnan om Lottas Boholm Walls jätteprojekt. Foto: SVT/Jenny Eriksson

Premiär för dokumentären Motorsågsmadonnan

Publicerad

För tre år sedan fälldes två tallar i Långserud och där började träbildhuggare Lotta Boholm Walls största projekt någonsin. Ett stenkast från E18 vid Långseruds bygdegård står nu resultatet. Idag är det premiär för dokumentären om hela projektet.

Lotta Boholm Wall skaffade sin första motorsåg för 17 år sedan när de vanliga träverktygen inte räckte till och sedan dess har hennes intresse för att skulptera med motorsågen utvecklats.

Vid ett besök i Kanada blev hon inspirerad av ursprungsbefolkningens arbete med stora totempålar och det ledde fram till hennes två pålar, pigan och drängen som nu stoltserar framför bygdegården i Långserud.

För att dokumentera det stora projektet tog hon hjälp av den då 19-årige filmaren Linus Götting från Säffle. Han har varit med och fotat sedan dagen då tallarna fälldes.

En värmländsk version av totempåle

Lotta Boholm Wall har snidat människor, djur och föremål som berättar historien om pigan och drängens liv och sysslor. Projektet har krävt enormt mycket arbete och med undantag av några sponsorer som betalat för betongfundamenten har hon stått för hela finansieringen själv. Pålarna är mer eller mindre en gåva från henne till bygden.

Se bitar ur filmen och hör Lotta Boholm Wall och filmaren Linus Grötting i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.