Miljöpartiet med Jesper Johansson (MP) ser ut att få vara kvar i landstingsfullmäktige och tar två mandat efter att den preliminära rösträkningen är klar. Foto: SVT

MP klarade landstingsspärren

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet ser ut att ta plats i landstingsfullmäktige trots allt. När den preliminära rösträkningen är helt klar får partiet 3,0 procent och får två mandat i landstingsfullmäktige.

Direkt efter valet hamnade Miljöpartiet under spärren på tre procent, och såg ut att bli utan mandat i landstingsfullmäktige. Men när den preliminära rösträkningen blev klar på torsdagen visade det sig att partiet klarade spärren med 69 rösters marginal.

MP fick 3,0 procent av rösterna och tar två mandat i landstingsfullmäktige.

Jesper Johansson är partiets förstanamn på landstingslistan.

– Jag är väldigt glad både för min egen skull, för partiet och för alla de drygt 5000 värmlänningar som har röstat på oss och vår politik .

Men ni backar rejält, varför går ni tillbaka?

– Vi ser att det här är en trend i alla landsting, och i kommunerna och rikspolitiken. Vi har fått lägre sympatier i det här valet helt enkelt.

Vad är det väljarna inte gillar?

– Det är nog inte bara en sak utan olika i olika väljargrupper, och det har varit mer fokus på det som har varit mindre populärt i vår politik.

Osäkert läge

Under den gångna mandatperioden har landstinget styrts av Värmlandssamverkan, som förutom Miljöpartiet består av  Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sjukvårdspartiet.

Partierna har sagt att de gärna fortsätter att samverka, men har inte gått till val tillsammans.

– Det finns inga överenskommelser. Vi får se var det landar efter att vi har pratat med varandra.

Den rödgröna sidan skulle kunna bli större än Alliansen och Sjukvårdspartiet om ni gör upp med dem istället?

– Vi har inga samtal på gång med dem just nu.

Kan det bli aktuellt?

Vi har precis fått veta att vi kommer in. Vi har inte gjort några planer ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.