MSB om skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma skogsbranden i Salatrakten i Västmanland fortsätter att sprida sig.

MSB i Karlstad är nu med i släckningsarbetet. Myndigheten har personal och specialutrustning på plats.

– Det här är nånting vi inte har trott skulle kunna hända i Sverige. Det är oerhört stort, det är det största som har hänt, vad vi har varit med om. Den liknar mer en riktigt stor brand i Sydeuropa, säger Bo Andersson, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

En person har omkommit och branden fortsätter att sprida sig. Flera orter har evakuerats och branden är inte under kontroll, enligt myndigheterna.

MSB i Karlstad, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har varit med och rekvirerat de vattenbombningsplan från Italien och Frankrike som nu ska sättas in i kampen mot elden.

– När man kommer i ett sånt här läge där branden sprids väldigt fort eller där brandfronten hela tiden förlyttar sig i en helt annan hastighet, är det ju viktigt att vi får på så mycket vatten som möjligt. Helikopterbombning är bra ur svenskt vidkommande och hade väl varit fullt tillräckligt. Men nu har vi sett att vi måste ha hjälp utav såna här vattenbombande plan, säger Bo Andersson.

Det är skopande plan, som alltså tar upp vatten från en sjö medan man flyger. Två plan från Italein och två från Frankrike ska delta i insatsen.

Hur mycket i kubik släpper ett sånt här plan?

– Ungefär fem kubik och då kan det ställas i relation till en helikopter som har 2 000 liter i sin behållare, säger Bo Andersson.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.