Foto: TT

Multiresistenta tarmbakterier i vården

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Folkhälsomyndigheten gått ut med en varning för den multiresistenta tarmbakterien VRE vidtar nu smittskyddet i Värmland åtgärder för att den värmländska vården inte ska drabbas. I grannlänet Örebro har redan 18 säkra fall av smitta hittats.

– Vi gick ut redan för några veckor sedan och påminde om de rutiner vi har när det gäller städning, personlig hygien och övervakningsodling av bakterier. Nu har vi påmint ännu en gång, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Persnlig hygien och städning är A och O för att undvika smittspridning men övervakningsodlingen spelar också en viktig roll.

– Vi gör bakterieodlingar på bakterier från patienter som kommer från sjukhus där smittan finns för att vi inte ska få in smittan, säger Ingemar Hallén.

Smittskyddet i Värmland betonar att den bakterie det handlar om i normalläget inte är farlig.

– Det är om man är särskilt skör eller har en immunbristsjukdom som den kan ställa till besvär. Då kan den ge infektioner som blir svårbehandlade eftersom bakterien är multiresistent.

VRE är en förkortning av vancomycinresistenta enterokocker. Enterokocker förekommer naturligt i tarmen och är i normalfallet inte farlig för bäraren.

– Man kan vara bärare av bakterien utan att någonsin märka av den, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.