Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eivind lämnar inte sin stuga – trots Muminplanerna Foto: SVT

Eivind lämnar inte sin stuga – trots Muminplanerna

Publicerad

Redan om knappt fyra år kan Muminlandets första etapp öppna på Skutberget i Karlstad. Det enligt den detaljplan som politikerna nu ska besluta om.
Det skulle innebära att temaparken byggs och öppnas medan stugägare som arrenderar sina tomter fortfarande är kvar.
– Det är svårt att ge upp ett sådant här hus som man slitit med, säger Eivind Olsson, som är en av stugägarna på Ytterholmen som ska bli en del av en Muminpark.

Varje sommar sedan han föddes har han tillbringat i stugan på ön. Huset tog han över efter pappan byggdes 1930. Här har hans barn lekt och hans barnbarn. Nu vill kommunen ha tillbaka marken för att istället hyra ut den till det företag som planerar att göra östra delen av Skutberget till ett Muminland.

Kommun och polis kom

Men Eivind Olsson och två andra stugägarna på holmen har besittningsrätt till arrendetomterna i fem år fram till 2024-2025 eftersom kommunen missade att säga upp dem före årsskiftet.

Eivind Olsson mår dåligt av det som sker på området. – Jag har ont i magen varje dag och kan inte sova. Men det är bara att kämpa vidare och få med Karlstadsborna. Foto: SVT

Eivind Olsson berättar hur kommunen tillsammans med polis kom till honom en dag i januari med ett papper om uppsägning av arrendet som de ville att han skulle skriva på.

Något han inte gjorde, eftersom uppsägningen av arrendet skulle ha skett före årsskiftet.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. De sköter det inte bra, tycker jag, säger han.

”Väldigt tajt tidsplan”

Fredrik Nilsson, som är mark- och exploateringschef i Karlstad, säger att han har förståelse för att personer med arrendetomter vid Skutberget är ledsna.

– Men det är sådant som händer, att staden utvecklas och finns det en detaljplan så finns det en detaljplan, säger han.

Att kommunen missade att säga upp arrendena i tid, så att de förlängdes med fem år, ser han inte som något stort problem.

Det känns som en riktig fadäs från kommunen?

– Det var en väldigt tajt tidsplan och det blev för sent för den perioden, så uppsägningen gäller men för kommande period, säger han.

Och då förlängdes det med fem år ytterligare, hur smart tycker du det låter?

– Eftersom vi har en plan som förhoppningsvis blir antagen nu så känns det som om det är först nu som vi kan göra den riktga uppsägningen.

”Mumin kanske anpassa sig”

Han ser heller inga problem med att en första etapp av Muminlandet byggs och öppnas medan stugägarna intill fortfarande finns kvar.

– Utbyggnaden av Muminlandet kan man göra i etapper. En temapark vill ju kanske öppna något nytt varje år. Det gör att de kanske kan anpassa sig efter det här, säger Fredrik Nilsson.

Men Eivind Olsson har inte gett upp.

Kommunen vill ha marken, tänker du flytta nu?

– Nej, det gör vi inte.

Varför då?

– Jag trivs så bra här. Vi har haft stugan här sedan 1930, säger han.

Han berättar att han mår dåligt av det som sker på området.

– Jag har ont i magen varje dag och kan inte sova. Men det är bara att kämpa vidare och få med Karlstadsborna.

Så ser kommunens tidplan ut

Visa

I dag onsdag ska stadsbyggnadsnämnden ta ställning till det förslag till detaljplan som tagits fram.

Kommunstyrelsen ska ta beslut i november och på kommunfullmäktigemötet 19 december ska kommunpolitikerna ta det avgörande politiska beslutet.

Bygget av ett Muminland startar sedan år 2022, enligt den preliminär planen, för att en första etapp ska kunna öppna året därpå 2023.

Fullt utbyggt ska temaparken vara år 2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet