Mycket korv och lite älg

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes älgjakten på många håll i Värmland. För Södra Bodas jaktlag blev den dock inte särskilt långvarig.

När gryningen närmar sig samlas jägarna i södra Bodas jaktlag vid slaktboden. Dags att dela ut passen och småprata lite och äta korv. Det ryktas om att man är det jaktlag som käkar mest korv i hela Värmland.

- Det stämmer. Det är det vi håller på med här. Sedan är det lite älgjakt däremellan, med men mest äter vi korv, säger Matti Saarinen.

Älgjakten

Jakten går snabbt

Frida Granström är född och uppvuxen i Skillingmark och har varit med på jakt sedan hon var en liten flicka. Hon tar oss med ut i den branta terrängen upp på ett pass med utsikt över gles tallskog och en trolsk tjärn. Sedan börjar väntan. Men spänningen blir inte långvarig, efter bara någon timme skjuts på andra sidan skogen det enda vuxna djuret i årets kvot.

- Jag satt där uppe, älgen kom från höger och stannade en liten stund. Jag sköt den med ett skott, berättar tysken Jörg Tolzmann som var den som fick fälla älgen.

Oviss framtid

Jakten avlyses för dagen. I morgon får man bara jaga kalv. Fridas pappa Nils-Gustav Granström jagar i samma lag. Han har jagat länge och för honom är jakten viktig. Han är bekymrad över att det skett en sådan nedgång av älgstammen och har svårt att riktigt njuta av årets höjdpunkt. Att det blir färre älgar påverkar hela samhället, menar han. Mindre jakt betyder mindre folk i byn och sämre samhällsservice.

- Fortsätter det så här är älgjakten snart passé och det vore en tragedi för landsbygden. Det är ett helt kulturarv som går i graven, säger han.

Alla gillar inte korv

Framtiden må vara oviss, men i kväll är det i allafall fest. Allra roligast kommer kanske skytten Jörg Tolzmann att ha.

Älgen fraktas ner genom den branta terrängen och jägarna tackar kanske Gud för fyrhjulingen. Tillbaka vid slaktboden blir det mera korv och mer prat.

- Jag tycker mest om gemenskapen.  Vi har så bra gemenskap i laget. Och naturupplevelsen förstås, säger Frida Granström.

 Sedan går hon in till sin bebis, för nu vill nästa generation ha mat och då duger det inte med korv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten

Mer i ämnet