Mycket vargspillning skickas in

Uppdaterad
Publicerad

Från och med förra året kan jägare och allmänhet delta i inventeringen av vargar genom att skicka in spillning i provrör som tillhandahålls av Länsstyrelsen. Denna utökade form av rapportering kan man nu konstatera blivit väldigt lyckad.
– Ja, vi har fått in väldigt mycket mer DNA från vargar än tidigare år, säger David Höök, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Det är dock väldigt ojämnt fördelat över länet hur mycket spillning som rapporteras in.

– Det bygger ju på att det finns intresserade personer i området som vill vara med och rapportera. Från en del platser har det kommit in väldigt mycket spillning medan det finns många tomma fläckar också.

Proven som skickas in till länsstyrelsen analyseras. Via databasen Rovbase kan man sedan se alla kända platser som just den vargen varit på. Det går också att se information om revirets utbredning. För en del vargar kan man också se i vilket revir den föddes.

Till Rovbase kan man också rapportera in observationer av andra rovdjur och deras spår och spillning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet