Mygginvasion i norra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Likenäs lider av den stora mängden flygande insekter som intagit orten.

– Det går inte att stå still, de är precis överallt, säger Trine Sørensen om myggen som invarderat Likenäs.

Sommarplågor

De senaste åren har myggplågan varit ett problem främst för Deje-bor. Men i år är reaktionerna även starka norrut i länet. Livskvaliteten har försämras, menar Lars Nilsson, som inte kan  njuta av sommarkvällarna.

– Det är svårt att få till några utomhusaktiviteter med familjen. Vi har provat att spela kubb men det är bara att ta sig in så fort det går, säger Lars Nilsson.

”Går inte att vara här”

Torsby kommun har tagit emot flera anmälningar om mygginvasionen, berättar berättar miljö- och hälsoskyddsinspektören Per-Arne Persson.

Kommunen har låtit röja växtlighet för att stävja problemet, men nu väntar man på att politikerna eventuellt tar upp myggfrågan i kommunstyrelsemötet den 18 augusti. Förhoppningen är sedan att det ska gå att göra något på länsnivå.

Boende i Likenäs väntar otåligt.

– Där jag bor har det alltid funnits mygg, men aldrig som i år. Det är ganska roligt att vi har haft folk, som kommit från Deje, som sagt att det ska bli skönt att komma hem – för här kan man ju inte vara, säger Birgitta Karstensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarplågor

Mer i ämnet