Mygginvasion på nytt i Deje

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inte någon besprutning och nu har myggen invaderat Deje igen.

Loke Ståhlklo, ett år gammal, hukar i barnvagnen medan myggen letar efter en öppning i hans myggnät under förmiddagspromenaden. Mamma Ida Johansson:

– Att man inte ska kunna vara ute med sitt barn. Forshaga kallar sig barnkommun. Det är de verkligen inte för vi kan inte ens vara utomhus.

Myggorna i Deje

En bit bort sitter hennes granne, Agneta Ågren, på sin terrass. Hon har bott på Mjärdvägen här i Deje sedan 2001 och hon har aldrig varit med om något liknande.

– De ska bespruta i rätt tid så vi får bort dem. Alla går ju inte att få bort men så här kan vi inte ha det, säger hon

Det blev ingen bekämpning av myggen i Deje under försommaren. Tillståndet gällde från och med 1 juni och då var det för sent. Bekämpningsmedlet måste sättas in i rätt stadie i myggornas utveckling från larv till mygga. Det stadiet varar bara i 72 timmar. Det i kombination med en sällsynt kraftig vårflod gör att myggen är riktigt många i år.

Och nästa våg av myggor är redan på gång. Äggen är lagda men kommunen hoppas kunna slå ut dem innan de utvecklas till mygg.

– Det vi gör nu är att vi har folk ute i fält som hela tiden kontrollerar så att vi har koll på larvutvecklingen. och när vi har indikationer att vi är inom de 72 timmarna då har vi möjlighet att ta beslut om en flygbekämpning, säger Maria Norell (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Forshaga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet