En nämndeman har entledigats från sina uppdrag på Förvaltningsrätten i Karlstad och Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Nämndeman i Värmland sparkas från sina uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha lagt ut en rasistisk sång på sociala medier bedöms nämndemannen Lennart Eriksson från Sunne vara olämplig.

Sunnepolitikern Lennart Eriksson har entledigats från sina uppdrag på Förvaltningsrätten i Karlstad och Värmlands tingsrätt på grund av olämplighet, skriver Värmlands tingsrätt i ett pressmeddelande.

Eriksson lade ut en sång på sina sociala medier med en text som kan uppfattas som att den förespråkar våld på ideologisk grund.

– Nämndemän deltar i rättens avgöranden som representanter för allmänheten och det är viktigt att allmänheten känner förtroende för dem, säger Åsa Ståhl, tf. lagman på Förvaltningsrätten i Karlstad, i pressmeddelandet.

Lagman: ”Uppenbar risk”

Enligt pressmeddelandet sjunger Lennart Eriksson bland annat att islamister kom för att döda svenskarna, att svensken grävde upp en stridsyxa stor för att slå islamist och att den som överlever är den som dödar först.

– Det finns en uppenbar risk att personer som får sin sak prövad av domstolen inte känner förtroende för den aktuella nämndemannen. Det innebär att allmänhetens förtroende och tilltro till rättskipningen kan skadas. Nämndemannen bedöms därför vara olämplig för sitt uppdrag, säger Anders Domert, lagman på Värmlands tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.