– Om vi inte hittar en lösning blir läget kritiskt för många företag i Norge, säger Jon Kristiansen, regiondirektör för det norska näringslivets huvudorganisation i Region Inlandet i mellersta delen av landet. Foto: SVT

Näringslivets organisation: Kritiskt för många norska företag

Publicerad

Det norska beslutet att stänga gränsen för svenska pendlare ställer till med stora problem för många företag som är helt beroende av svensk arbetskraft.

– Om vi inte hittar en lösning blir läget kritiskt för många företag i Norge, säger Jon Kristiansen, regiondirektör för det norska näringslivets huvudorganisation i Region Inlandet i mellersta delen av landet.

Sedan i fredags är det bara arbetspendlare med jobb som betecknas som samhällskritiska som släpps över gränsen till Norge. För många norska företag innebär det ett stort problem när den svenska arbetskraften uteblir.

– Många har fått gå ner i produktion, säger Jon Kristiansen, regiondirektör i NHO Inlandet.

Oklart om ersättning

Samtidigt är det oklart om de svenskar som nu tvingas stanna hemma får någon ersättning.

– Som det ser ut nu är det oklart. Vi driver på för att hitta en lösning.

”Torsken väntar inte”

Gränsstängningen gäller i ett första skede i två veckor. Skulle den förlängas kan läget bli kritiskt inom flera branscher, inte minst den norska fiskeindustrin.

– Torsken väntar ju inte på att gränsen ska öppna, den måste fiskas och tas om hand nu, säger Jon Kristiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.