– Det är två till tre volontärer som mött upp varje kväll, de har givit och bemött människor här, som medmänniska och det har betytt jättemycket för de här människorna som inte har en bostad, berättar volontärsamordnare Marie Björklind. Foto: SVT

Karlstads nattcafé för hemlösa stänger för i år

Publicerad

Under sex veckor, totalt 42 nätter har människor utan boende kunnat tillbringa natten inomhus i Stadsmissionens lokaler i Karlstad. Men i natt är det den sista natten som Vintervärmes nattcafé är öppet, för i år.
– Det är två till tre volontärer som mött upp varje kväll, de har givit och bemött människor här, som medmänniska och det har betytt jättemycket för de här människorna som inte har en bostad, berättar volontärsamordnare Marie Björklind.

Det kyrkliga nätverket Vintervärme har för femte året kunnat erbjuda en tillfällig lösning för personer i Karlstad som inte haft tak över huvudet. I nätverket ingår RIA, Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Tingvalla kyrkan och Pingstkyrkan, berättar Marie.

– Det här möjliggör ju att vi tillsammans med kommunens fältarbetare kan stötta upp och hjälpa människor både dag och natt, säger Marie Björklind.

”Skillnad mellan liv och död”

Tillsammans har de arbetat 1 165 arbetstimmar, sammanlagt 95 arbetspass och kunnat ha ett nattöppet vardagsrum där tio gäster varit välkomna.

– Flera gäster har återkommit många nätter och när vi nu utvärderar så berättar några att det varit skillnad mellan liv och död för dem, så illa kan det vara när man ligger ute.

Sista natten – lite vemodig

Efter sex kalla vinterveckor kommer nu nattcaféet att stänga, lite vemodigt konstaterar Maries volontärkollega Louise Hedberg. Men redan nu blickar man framåt och samlar erfarenheter från vinterveckorna som gått.

– Det handlar om att hitta lösningar tillsammans för det här med bostadslöshet är inget man löser på fem minuter men vi vet att med ideélla krafter når vi så mycket längre. Och det vi lärt oss är att vi måste börja redan nu och förbereda nästa år, lösa lokalfrågan och tänka igenom vad vi vill göra.

– Vi möts i det vardagsrum som är resultatet av önskemål som kom fram efter förra vinterns verksamhet. Besökarna ville kunna se på film tillsammans, man ville kunna öppna ett kylskåp, självklarheter för många som har ett hem, berättar Marie.

Hon fortsätter:

– Där är vi nu, så nu handlar det om vad vi ska göra i framtiden, säger Marie Björklind, innan hon viker ihop ett par filtar och väntar in nattens gäster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer