”Naturvårdsverket bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer kraftig kritik från de politiskt utsedda ledamöterna i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation. I ett uttalande hävdar de åtta undertecknarna att Naturvårdsverkets beslut att fastställa miniminivån i länet till elva föryngringar, dvs ungefär 110 vargar, strider mot lagen.

Viltförvaltningsdelegationen ville själv ha fem föryngringar, medan länsstyrelsen i Värmland lade nivån på sju föryngringar. Den 30 oktober beslutade dock Naturvårdsverket att elva föryngringar skulle tillåtas.

”Naturvårdsverket har bortsett från Viltförvaltningsdelegationens i Värmland väl genomarbetade förslag till beslut om miniminivå för varg i länet.Enligt vår bedömning strider Naturvårdsverkets agerande mot riksdagsbeslutet att besluten som rör rovdjursförvaltning ska föras ner på en nivå närmare de berörda. Det strider även mot EU:s Subsidiaritetsprincip som har samma andemening” skriver de åtta politikerna.

– Naturvårdsverket bryter mot lagen, säger Roland Kihlén (C).

Det åtta politiker som undertecknat brevet är Roland Kylén (C), Ann-Katrin Järåsen (S), Ingemar Törnberg (S), Anette Sätherberg (S), Inger Larén (FP), Lennart Nilsson (KD), Hans Kringstad (SIV) och Catarina Segersten Larsson (M).

Värmlandsnytt ska förtydliga att det inte är samtliga politiker i viltförvaltningsdelegationen som skrivet under detta brev – utan åtta av tio.

Här kan du läsa mer om Viltförvaltningsdelegationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer