Nazistparti växer i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema grupper ökade aktiviteterna kraftigt under 2012 . Värmland är ett av länen där aktivitetet är som störst

I Värmland växer Svenskarnas parti, som beskrivs av Expo som ett rent nazistparti. Nu planerar partiet att ställa upp i valet nästa år.

– Vi har några kommuner här där det finns ett stort intresse. Vi är självsäkra på att vi ska få mandat, säger Madicken Pettersson Fridén, distriktsledare för Svenskarnas parti i Värmland.

Forshaga är en kommun där det är möjligt att partiet ställer upp. I övrigt vill hon inte berätta vilka kommuner som partiet kommer att ställa upp i. Hon vill heller inte tala om hur många medlemmar partiet har i länet.

Peter Sundin, som själv tidigare var engagerad inom den nazistiska rörelsen men som nu hoppat av och arbetar för Brottsförebyggande centrum i länet, säger att det är oroande att partiet ökar i storlek.

– Värmland har ju alltid varit ett starkt nazistfäste ända sedan Birger Furugårds tid men det är oroväckande, säger han.

Svenskarnas parti bildades efter att Nationalsocialistisk front lagt ner, först med namnet Folkfronten.

Madicken Pettersson Fridén säger själv att hon är nationalist, inte nazist.

Men partiets program säger att det är genetik och etnicitet som avgör om man ska få vara svensk.

– Självklart ska alla utlandsfödda som inte har europieskt ursprung ska tillbaka till sina länder, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer