Här, vid den gamla Månsgården, är det tänkt att det nya handelsområdet i Karlstad ska växa fram. Foto: SVT

Nej från miljönämnden till nytt handelsområde

Uppdaterad
Publicerad

Den blågröna koalitionen sprack när miljönämnden i Karlstad behandlade frågan om ett nytt handelsområde på Månsberget. Miljöpartiet gjorde i stället upp med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att rekommendera att detaljplanearbetet för området avbryts.

Detaljplanen för det tänkta handelsområdet på Månsberget, mellan Biltema och Bergvik, är nu ute på remiss. I dag behandlades ärendet av miljönämnden i Karlstad. Där blev det nej till det planerade handelsområdet.

– Det vi vänder oss emot är den ökade biltrafik som området kommer generera, säger nämndordföranden Torbjörn Nilsson (MP).

Men det är inte bara ökade utsläpp som ligger i vågskålen. Över åtta hektar skog med höga naturvärden hotas också av den planerade utbyggnaden.

– Det är en fin skog med flera nyckelbiotoper, säger Torbjörn Nilsson (MP).

När beslut togs i nämnden i dag gick Miljöpartiet emot sina borgerliga koalitionskamrater och fick stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det var alltså en oenig miljönämnd som fattade beslut om att säga nej.

– Vi har varit oense med de övriga i den blågröna koalitionen om detta ända från planarbetets början. Då var också Socialdemokraterna mot oss, säger Torbjörn Nilsson (MP).

Men nu har de vänt?

– Ja, åtminstone i nämnden. Sedan får vi se hur det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.