Kommunalrådet i Karlstad, Per-Samuel Nisser (M), kan inte ställa sig bakom Sverigedemokraternas krav på folkomröstning om en moské i Karlstad, säger han till SVT Nyheter.

Nisser nobbar SD:s krav på folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är på väg att få in de 7.300 namn som krävs för att frågan om en folkomröstning om en ny moské i Karlstad ska tas upp i kommunfullmäktige igen. Men mycket talar för att det ändå inte blir någon folkomröstning.

Det krävs att 21 av de 61 ledamöterna i kommunfullmäktige säger ja till det en folkomröstning. Sverigedemokraterna har bara fyra mandat.

– När jag ser rubriken för namninsamlingen, ”säg nej till en moské i Karlstad” så kan inte ja säga ja till den uppmaningen, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad.

Sverigedemokraternas namninsamling pågår för fullt i Karlstad.

– Vi har fått in mer än 6.000 namn och behöver ha 7.300 så inom ett par veckor har vi de namnen som behövs, säger Urban Persson, sverigedemokrat från Storfors, som hjälper partiet att samla in namn i Karlstad.

För religionsfrihet

Men om Moderaterna, som har 14 mandat i kommunfullmäktige, säger nej till en folkomröstning torde det inte bli någon.

– Moderaterna, liksom de flesta partier i fullmäktige, är ju för religionsfrihet och möjligheten att kunna ha en moské i en församling i Karlstad. Det vi sagt nej till tidigare är ju en moské på Rud, men en majoritet i fullmäktige har sagt ja till en moské och då är det det som gäller, säger Per-Samuel Nisser.

Men partiet har inte tagit ställning till frågan.

KD: ”Frågan är nog färdigbehandlad”

Inte heller Kristdemokraterna med sina fyra mandat, som också sa nej till detaljplanen som gör det möjligt för Islamiska kulturföreningen att bygga en moské på Rud, har som parti tagit ställning i frågan om en folkomröstning.

– Men personligen räknar jag nog med att den här frågan är färdigbehandlad, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD) till SVT Nyheter Värmland.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet sa ja till detaljfrågan när beslutet togs i juni. Liberalerna var splittrade.

Flera personer har överklagat kommunens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.