Fritidsfartyget fick nödbogseras Foto: Kustbevakningen

Nödbogsering av fritidsfartyg

Publicerad

Ett fiskefartyg tvingades i helgen avbryta bogseringen av ett fritidsfartyg efter maskinproblem. Fiskefartyget fördes senare i säkerhet av SSRS och Kustbevakningen efter en nödbogsering av det drivande fartyget på söndagen.

Fiskefartyget skulle under lördagen bogsera ett fritidsfartyg mellan Karlstad och Grums när maskinproblemen uppstod. Fiskefartyget var tvunget att koppla loss fartyget och Sjöräddningscentralen inledde en sjöräddningsinsats med hjälp av Sjöräddningssällskapet (SSRS). Fiskefartyget med besättningen från båda fartygen fördes i säkerhet till Skoghall.

”Innebar en fara för miljön”

– Det drivande fartyget innebar en fara för miljön och därför inledde vi en miljöräddningsoperation, säger räddningsledare Roger Gebauer. Fartyget har cirka 200 liter diesel samt smörjolja ombord och vi vill förhindra att det kommer ut vattnet.

Arbetet med att söka efter fartyget försvårades av dålig sikt på grund av mörker, snöfall och kraftig sjögång. Men kustbevakningens miljöskyddsfartyg KBV 051 lyckades under natten lokalisera fartyget i Värmlandssjön, i den östra delen av Vänern.

Vågor ställde till det

Bogsering var då inte möjlig på grund av höga vågor, men KBV 051 låg i beredskap i närheten under natten, och under söndagen kunde kustbevakningen koppla fartyget och gå in mot hamn.

– Eftersom det inte fanns några andra aktörer i området som kunde utföra bogseringen och vi såg en risk i att fartyget driver på land, påbörjade vi en nödbogsering, säger räddningsledare Roger Gebauer.

Bogseringen avslutades under söndagseftermiddagen och väl i hamn tog ägaren och ägarens försäkringsbolag över ansvaret för båten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.