Vi har berättat om att flera värmländska kommuner medietränar sina tjänstemän och politiker. Nu menar medieforskare att det är nödvändigt med medieträning, men också att det kan få negativa effekter.
Minns du den numera klassiska intervjun med migrationsminister Tobias Billström från januari 2011? I dokument som läckt ut genom Wikileaks fanns uppgifter om att bland annat Tobias Billström uttalat sig nedsättande om irakiska flyktingar. Ett mediedrev drar igång och klippet när Billström blir intervjuad av en reporter i Rapport och upprepar samma svar på alla frågor, har visats åtskilliga gånger på sociala medier.
Mediatränad eller inte, Tobias Billström lyckas med konststycket att inte säga något alls under tre och en halv minut.
Professor Henrik Örnebring menar att medieträning är nödvändigt. Han säger att fler och fler inom politik och förvaltning måste vara beredda på att svara på frågor från medier och att det huvudsakligen beror på två saker.
– Dels att det är större konkurrens mellan medierna, och då måste man som journalist ha ett svar från någon, det spelar ingen roll vem det är, säger han.
– Dels beror det på den ökade arbetsbördan för journalister, att det är färre personer som måste göra mer arbete. Man tar helt enkelt ett citat från den man får tag på, säger han.
”Ska bli öppnare”
Per-Olof Olsson jobbade med journalistik förut, men nu jobbar han som medietränare och har anlitats av flera kommuner och organisationer i Värmland.
– Vi hjälper våra uppdragsgivare att bli öppnare och mer tillgängliga i sin kommunikation, säger han.
Under Per-Olof Olssons kurser får deltagarna bland annat träna på att stå framför en kamera, men också lära sig hur man skapar en positiv bild av kommunen i media. Eller hur man gör för att få fram sitt budskap under till exempel en tv-intervju.
Och han tycker inte det är bra att mörka när en journalist kommer och vill ställa frågor.
– Vi kan ta ett exempel, ett kommunalråd kör rattfull och stoppas av polisen. Det är ju mycket bättre då att gå ut och berätta att jag har gjort fel och att det var tråkigt, än att journalisten ska gräva fram det här.
Lär sig hur de ska svara
Men medieträningen har inte bara positiva effekter. Henrik Örnebring menar att journalistiken blir mer förutsägbar eftersom de som intervjuas lär sig hur de ska svara på frågorna.
– Journalisterna har liksom inget incitament att ändra på det här, därför att det är bra och praktiskt att ha folk som kan formulera sig snabbt, kort och kärnfullt. Så båda parter tjänar på att man vet ungefär hur den andra parten arbetar. Men däremot så kanske det inte blir så roligt för medborgarna. Att ungefär samma frågor och ungefär samma svar upprepas hela tiden, säger Henrik Örnebring.