Norge kan avskaffa boplikten

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor i många norska kommuner när regeringen nu vill avskaffa boplikten – de regler som innebär att den som köper ett hus också måste bo där.

Mäklaren Åsa Karlsson sätter upp ”Till salu”-skyltar vid en fastighet i Sysslebäck – ett åretrunt-hus som blivit sommarstuga åt norrmän. Nu säljs det vidare, med samma kundgrupp i sikte.

Många norrmän som letar hus i Värmland har inte möjligheten att köpa ett åretrunt-hus för fritidsboende hemma i Norge. Där råder så kallad boplikt i många kommuner.

– De blir naturligtvis jätteglada, för den möjligheten har de inte i Norge, säger Åsa Karlsson

– De tycker att det är jättepositivt. Vi får alltid frågor kring boplikt.

I Öyers kommun på den norska sidan gränsen förbereder mäklaren Tore Rugsveen en visning. Även här är det ett åretrunt-hus som är till salu, men här lär det inte bli något feriehus. Här får nämligen turister inte köpa.

– Nej, det är inte möjligt. Här måste folk bo, säger mäklaren Tore Rugsveen.

– Det måste vara en familj eller någon som är fastboende som köper. Fritidshus kan det inte användas som.

I Öyer liksom i många andra norska kommuner råder så kallad boplikt. Den som äger ett åretrunt hus måste också bo i det.

Säljaren av huset vi besöker är Öyers rådman, kommunens högste tjänsteman.  Han får inte bo kvar.  Av familjeskäl har han valt att skriva sig i en annan kommun och pendla, så nu måste han sälja sitt hus.

– Jag har bott i ett hus här i Öyers kommun där det är boplikt, säger rådmannen Sveinar Kildal, medan han sopar rent öppna spisen inför visningen.

– Men jag är inte skriven i kommunen, så nu måste jag hitta ett annat boende.

 Idag kan norska kommuner fritt besluta om boplikt. Nu vill regeringen ändra på det. Ett förslag är just nu ute på remiss.

– För oss är det viktigt att den privata markägaren själv får bestämma över sin egendom, säger statssekreteraren på Jordbruksdepartementet Hanne Maren Blåfjelldal från Fremskrittspartiet.

– Jag tycker det är defensivt av kommuner att tro att den enda möjligheten att få folk att bosätta sig i bygden är att använda botvång. Vi menar att botvång inte ger bolust, fortsätter hon.

Boplikten har varit en viktig del i den norska landsbygdspolitiken, vars mål är att folk ska bo och verka i hela landet.

I Norge ökar befolkningen i samtliga län. I Öyer har den vuxit stadigt i många år.

I Sysslebäck på den värmländska sidan gränsen, däremot,  har antalet fastboende minskat varje år – de senaste 50 åren

Borgmästaren i Öyer, som ju själv drabbas av reglerna, vill ha boplikten kvar. Och det är ingen tvekan vart han sneglar när han nu är orolig för framtiden.

– I Sverige är det väldigt mycket skog, säger Sveinar Kildal.

– Jag tror att det svenska samhället borde ha haft en starkare styrning på att det skulle bo folk överallt. Jag vill inte att Gudbrandsdalen ska bli bara skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.