Foto: Vidar Rud/NTB Scanpix/TT

Norge öppnar för sex svenska regioner

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen har nu beslutat att öppna gränsen till sex svenska regioner. Det betyder att inresekarantänen för besökare i Värmland, Örebro, Gotland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten tas bort vid midnatt till lördag.

Därmed följer regeringen rekommendationen från Folkehelseinstituttet — motsvarande den svenska Folkhälsomyndigheten — från tidigare i veckan.

Folkehelseinstituttet har konstaterat att antalet smittfall i de sex svenska regionerna minskat betydligt under de senaste veckorna. Därför klassas de om från rött till gult.

– Jag är glad för den positiva utvecklingen i flera regioner i Sverige, sade hälso- och omsorgsminister Bent Høie vid en pressträff i onsdags.

Norge stängde gränsen mot Sverige i våras, vilket slagit hårt mot gränshandeln trots en kortare öppning i somras.

”Vi kommer få jobba med relationerna”

Beskedet välkomnas av Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

– Det känns ju jättebra, vi har ju ett antal företag som har det väldigt kämpigt.

Samtidigt står det klart att den stängda gränsen påverkat relationerna mellan länderna. Daniel Schützer har upplevt en tuff tid med polarisering på båda sidor gränsen.

– Det finns inte mycket positivt med en stängd gräns. Vi kommer få jobba med relationerna framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer