Skyltvarningssystemet är bara en av pusselbitarna när det gäller att hitta de misstänkta fordonen. Foto: SVT

Norge storsatsar på övervakningskameror längs hela gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den norska tullens försök med kameraövervakning har lett till en tredubbling av beslagen av narkotika och alkohol vid Värmlandsgränsen. Nu storsatsar vårt grannland på övervakningskameror vid alla farbara gränspassager.

– Det går lite på magkänsla. Det kan vara en utländsk bil som inte borde vara på semester här så här års. Eller en skåpbil som är lite för tungt lastad.

Björn Hansrud pekar på dataskärmarna framför sig där bilder från totalt 24 olika övervakningskameror växlar. Vi befinner oss på den norska tullens kontrollplats vid Magnormoen, på andra sidan gränsen från tullstationen i Eda.

Beslagen har tredubblats

I våras berättade SVT Nyheter Värmland om ombyggda smuggelbilar som manipulerats på olika sätt för att dölja att de bär en tung last. Bilar som sedan varit inblandade i dödsolyckor. Och sedan förra sommaren har försöket med kameror på den norska sidan av gränsen från Svinesund i söder till Röjdåfors i norra Värmland gett goda resultatet.

Vissa av bilarna som tullen stoppar är helt livsfarliga att köra. Foto: Tullen

I Värmlands grannlän Hedmark har tullens beslag tredubblats. Totalt handlar det om mer än 400 kilo narkotika och 150.000 liter alkohol.          

– Vi får en annan överblick över vad som rör sig över våra gränsövergångar. Det har varit väldigt effektivt när det gäller att stoppa stora transporter av narkotika, alkohol och cigaretter, säger Morten Nystuen, chef för tullen i Kongsvinger.

Skyltvarningssystem och erfarenhet

Plötsligt signalerar en av kamerorna på dataskärmarna ilsket rött. Datasystemet har känt igen en registreringsskylt där fordonet tidigare varit inblandat i smuggling. Björn Hansrud och hans kollegor kommer snabbt fram till att lastbilen bör stoppas och tas in för kontroll.

– Den här lastbilen har tagits med alkoholvaror vid gränsen förut. Den finns i våra system och när vi ser att den har varit stoppad tidigare tar vi in den.

Skyltvarningssystemet är bara en av pusselbitarna när det gäller att hitta de misstänkta fordonen. Tullarnas egen erfarenhet är minst lika viktig. Björn Hansrud berättar att han till och med känner igen de vanliga pendlarna när de passerar.

– Då pendlarna kommer på morgonen känner du igen bilnumret. De är ju helt ointressanta, de kan få resa till jobbet i fred säger han och ler.

Investerar 130 miljoner

Det framgångsrika försöket har nu lett till en storsatsning på kameror längs hela gränsen. Under nästa år ska samtliga farbara vägar över riksgränsen förses med kameror, från norr till söder. 130 miljoner norska kronor investeras i kamerautrustning, samtidigt som regeringen vill ge tullen möjlighet att lagra bilderna i ett halvår.

– Det skulle ge oss helt andra möjligheter till utredning och analys. Då skulle det bli omöjligt att smuggla något till Norge, säger Morten Nystuen med ett skratt.

I kontrollhallen vid tullen i Magnormoen har den misstänkta lastbilen som blinkade rött på Björn Hansruds dataskärmar nu tagits in för kontroll. Det krävs inte lång tid innan tullarna börjar lasta ut ölburkar och spritflaskor.

– Det är inga jättestora mängder, men tillräckligt för att vi ska fortsätta kontrollen. Nu går vi igenom allt för att se att det inte finns några dubbla väggar eller andra gömställen, säger Björn Hansrud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.