Norge vill jaga vargar på gränsen

Publicerad

De norska så kallade rovviltnämnderna har beslutat om jakt på totalt fem vargrevir i den så kallade vargzonen vid värmlandsgränsen. Ett av dem är Römskogsreviret, där vargarna rör sig på båda sidor gränsen i höjd med Skillingmark.

– Reviret har ställt till mycket obehag för lokalbefolkningen en lång tid. Nu har vi fått klartecken från svenska myndigheter att ta bort det, säger Stein Tronsmoen (Senterpartiet), ordförande i rovviltnämnden i Hedmark.

Redan i fjol beslutade rovviltnämnden om jakt i Römskogsreviret, men jakten stoppades då efter ett ingripande från det svenska Naturvårdsverket. Eftersom det rör sig om ett gränsrevir krävs en dialog med svenska myndigheter, men i år har länsstyrelsen i Värmland gett sitt godkännande.

I beslutet konstaterar länsstyrelsen bland annat att Römskogsreviret till största delen har sin utsträckning på norsk sida, att vargtätheten i området är stor, och att det inte finns något generellt undantag för jakt i gränsrevir.

”Finns en stor rädsla”

Beslutet om jakt överlåts därför till de norska rovviltnämnderna.

Ordföranden i rovviltnämnden i Hedmark är nöjd med beslutet.

– Vi har velat skjuta bort de här vargarna länge. Det finns en stor rädsla bland de som bor i området, säger Stein Tronsmoen.

Totalt gäller det norska beslutet om licensjakt fem flockar i vargzonen, motsvarande 32 djur. Dessutom får maximalt tolv vargar skjutas om de påträffas i området utanför vargzonen.

Kommer att överklaga

Men beslutet har väckt protester.

– Vi kommer att överklaga. Om det här beslutet står fast betyder det att nära en tredjedel av vargarna i vargzonen får fällas. Det bryter mot både Bernkonventionen, och grundlagen, säger Marte Conradi vid WWF Norge.

Överklagandena kommer att behandlas av det norska Miljödepartementet innan jaktstarten den första januari. Om det blir klartecken för jakten i Römskogsreviret får vargarna bara skjutas när de befinner sig på den norska sidan gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.