Foto: SVT

Norma varslar 29 om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Ammunitionstillverkaren Norma precision AB i Åmotfors varslar 29 anställda om uppsägning. Orsaken uppges vara en långvarig nedgång på den amerikanska marknaden.

Det är 25 kollektivanställda och fyra tjänstemän som berörs av varslen i Åmotfors. Totalt riskerar 29 av de 190 anställda att bli arbetslösa.

– Vi har fyra månaders varseltid på oss men jag räknar inte med någon snabb ändring. Hade vi trott på det hade vi agerat annorlunda, säger Normas vd Paul-Erik Toivo.

Enligt företaget är det främst den amerikanska marknaden som påverkat företaget i negativ riktning. Där har vapenhandlare hamstrat ammunition ända sedan innan det senaste presidentvalet. Det har lett till att marknaden för dagen är mättad.

– Svårigheterna började redan under första halvåret i fjol för oss. Vi har kavlat upp ärmarna länge. Nu har dessutom dollarn sjunkit så det finns inga tecken på att det vänder i närtid, säger Paul-Erik Toivo.

Företaget har inlett förhandlingar med de fyra berörda fackförbunden, IF Metall, Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.