Madeleine Ward, centerchef för köpcentret i Charlottenberg och Kaj Hänninen, VD Hypermat. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norsk sockerskatt bingo för gränshandeln

Uppdaterad
Publicerad
Påsken är shoppinghelgen nummer ett för gränshandeln. Och i år hoppas handeln att den kraftiga höjningen av den norska sockerskatten ska driva än fler godissugna norrmän över gränsen.

Påsken är norrmännens största högtid när det gäller mat och dryck och i år verkar det slås nya besöksrekord i köpcentret i Charlottenberg:

– Det startade med en fantastisk vecka förra veckan. Veckan innan påsk i år var det 20 procent mer än någon annan påskvecka hittills, säger Madeleine Ward som är centerchef för köpcentret i Charlottenberg.

Rivstart för gränshandeln

Gränshandeln i Charlottenberg har fått en rivstart i år med en ökning på fem procent för centret som helhet jämfört med förra året. Bäst går godis- och dagligvaruhandeln som ökar med 13 procent och där har sockerskatten haft stor betydelse tror Madeleine Ward.

– Folk kommer hit för att köpa dricka, godis och en massa mat och det är klart att det är stora prisskillnader så det har påverkat kraftigt.

Explosionsartad ökning

Norge har haft sockerskatt i någon form sedan 1981. I statsbudgeten för 2018 höjdes den kraftigt. Över 80 procent på socker och 43 procent på läsk. På ett kilo lösgodis innebär det att skatten är ungefär 35 kronor. 2 miljarder extra till statskassan och ett slag för folkhälsan är målet. Men det innebär också bingo för mat- och godishandlarna längs gränsen.

Kaj Hänninen är vd på den största dagligvaruaffären i Charlottenberg:

– Det märks framförallt på de segment som har socker i sig. Det är en explosionsartad ökning.

Hur mycket har det ökat?

– Det ökar dubbelt så mycket som allting annat.

Och när det är dags att summera 2018 så tror Madeleine Ward på ännu ett rekordår:

– Vi hade 2,5 miljarder i fjol och vi hoppas på 2,7 miljarder i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränshandeln Värmland

Mer i ämnet