Foto: SVT

Norska stugägare hotar stämma norska staten

Publicerad

Över 12 000 norrmän har ett fritidshus i Sverige. Cirka 4 000 av dem finns i Värmland. Men sedan coronapandemin slog till har de inte kunnat nyttja eller vårda sina hus och nu hotar flera stugägare med att stämma norska staten för brott mot EES-avtalet.
– Det föreligger ett uppenbart brott mot den fria rörligheten av personer och kapital, skriver deras advokat i ett brev till norska hälsodepartementet.

SVT har tidigare träffat Einar Rudaa, som grundat facebookgruppen ”Norrmän med fritidshus i Sverige”. Nu har han och gruppens medlemmar tagit hjälp av en advokatbyrå som i ett brev till det norska hälso- och omsorgsdepartementet kräver lättnader i karantänsreglerna. Bland annat vill de att stugägare ska kunna resa direkt till och från sin stuga och övernatta utan att behöva sitta i karantän efter återkomsten till Norge.

– Många av dessa (fritidshusägare, reds. anm.) har i realiteten fråntagits möjligheten att utnyttja sin egendom efter att Norge införde reserestriktioner till Sverige, skriver de i brevet.

Stor ekonomisk skada

Enligt brevet till myndigheten har karantänkravet, som gällt under större delen av pandemin, skapat stor ekonomisk skada. Detta på grund av att nödvändiga underhållsarbeten på husen inte gått att genomföra.

– Genom EES-avtalet är Norge förpliktigat att följa de fyra friheterna, och Norges förpliktelser enligt avtalet går före norsk rätt, skriver advokaten som menar att karantänsreglerna bryter mot rätten till fri rörlighet av personer och kapital inom EES-området.

Om inte hälso- och omsorgsdepartementet tillmötesgår kraven varnar stugägarna för att de kan komma att stämma den norska staten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer