En besviken Jörn Weckhorst läser domen. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Norske pensionären Jörn förlorade mot Skatteverket – efter åtta års kamp

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom Solna tingsrätts dom i målet mellan norske pensionären Jörn Tore Weckhorst och Skatteverket. Domen slår fast att Vålbergsbon Jörn har fått fel information av Skatteverket – men ger honom ändå inget skadestånd.

– Jag hade aldrig flyttat hit om jag vetat om det på förhand, säger Jörn till SVT Nyheter.

Han är en av hundratals norska pensionärer som runt år 2010 bosatte sig i Sverige i tron om han bara behövde skatta för sin pension i Norge. Den informationen fick de när de kontaktade svenska Skatteverket. Efter några år kom dock chockbeskedet att de visst skulle betala skatt.

För Jörn Weckhorst och många andra betydde det stora oväntade kostnader och för några har det slutat med personlig konkurs.

– Jag begriper mig inte på rättssystemet i Sverige, säger Jörn Weckhorst.

Solna tingsrätt: Fel av Skatteverket – men inget skadestånd

Ärendet har drivits rättsligt under många år och Skatteverket, som hela tiden hävdat att de inte gjort något fel, har vunnit i alla instanser. Men dagens dom ger Jörn Weckhorst rätt i sak.

Solna tingsrätt skriver i domen att det anses utrett att handläggaren vid Skatteverket lämnade felaktigt besked om pensionens beskattning, däremot uppfylls inte kravet om särskilda skäl för att Jörn ska ha rätt till skadestånd. För det hade han behövt ett skriftligt besked. 

I klippet kommenterar Jörn Weckhorst domen och Skatteverkets jurist Anna Torsson bemöter hans kritik.

Vägrar ge upp

Stiftelsen Rättvis skatteprocess har hjälpt Jörn Weckhorst att driva den senaste stämningen. De står för rättegångskostnader och advokat.

Vi ska se över domen och fundera på om vi ska överklaga, säger Patrick Krassén talesperson i Stiftelsen Rättvis skatteprocess.

Patrick Krassén från stiftelsen Rättvis skatteprocess och Anna Torsson, verksjurist vid Skatteverket, har båda varit inblandade i fallet med Jörn. Foto: Stiftelsen Rättvis skatteprocess / Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.