Det är ovanligt att villor från 70-talet är så välbevarade och i gott skick, menar antikvarien Raoul Hjärtström. Se mer i klippet! Foto: SVT

Rariteten på Riddarnäset

Uppdaterad
Publicerad

På Riddarnäset i Nykroppa planerar Värmlands läns vårdförbund att öppna ett gemensamt HVB-hem för barn och unga vid årsskiftet, vilket uppmärksammats i media. Lika känt är nog inte att det finns en 70-talsraritet på tomten.

– Man snubblar inte över den här typen av hus, säger antikvarien Raoul Hjärtström.

Läkarvillan ligger vackert placerad precis intill Östersjön, ett stenkast från de stora vårdbyggnaderna på Riddarnäset i Nykroppa, Filipstads kommun. Husets utsida av mexisten ger oss en ledtråd till när det byggdes, och insidan säger ännu mer.

Villan som är från 1978 är en raritet med kulturhistoriskt värde enligt Raoul Hjärtström, antikvarie på Länsstyrelsen Värmland.

– Det är väldigt ovanligt att villor från den här tiden är bevarade i det här skicket, säger han.

Köptes för sex år sedan

Filipstads kommun köpte Riddarnäset 2015 för cirka elva miljoner kronor för att använda vårdbyggnaderna som HVB-hem. Efter att verksamheten avvecklats har kommunen försökt sälja fastigheten och sedan en tid tillbaka är det bestämt att Värmlands läns vårdförbund tar över lokalerna för att starta eget HVB-hem.

Då kan den gamla villan komma att användas igen, som samlingslokal.

– Bra att den ovanliga miljön kommer till glädje för många, men det kräver väldigt mycket av sin användare, säger Raoul Hjärtström.

I klippet ovan berättar han mer om det tidstypiska i villan och utmaningen för de som ska använda den.

Missa inte heller Raouls rundtur i den stora villan – nostalgitripp utlovas!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.