Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var tredje gatulampa i Kils kommun släcks för att spara el. Hör mer om det i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Nu blir det mörkare i Kil – var tredje gatlampa släcks i hela kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kils kommun kommer från och med årsskiftet att släcka 30 procent av all gatubelysning i kommunen för att spara el. Det handlar i första hand om att bidra till en sänkt energiförbrukning, men också spara pengar när elen blivit så mycket dyrare – inte minst med rörligt elavtal.

Kommunen har bundet elavtal från till årsskiftet. Därefter väntar rörligt avtal och troligen betydligt högre elpriser. Därför kommer det att bli mörkare i Kils kommun framöver.

Var tredje lampa kommer att släckas i all gatubelysning, förutom i korsningar, vid busshållplatser eller övergångsställen. Där får alla lampor fortsätta lysa.

– Syftet är inte i första hand att spara pengar, utan att dra vårt strå till stacken. Vi behöver alla minska energiförbrukningen, eftersom minskad efterfrågan kan sänka priserna. säger Anders Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

10-årsplan för byte

Den största delen av gatlamporna i Kils kommun är fortfarande vanliga lågenergilampor. Det pågår ett arbete med att byta ut all gatubelysning till LED-lampor, men det kommer att dröja innan det arbetet är klart.

– Vi har börjat, men arbetet ligger med en 10-årsplan, så det är mycket kvar.

Förutom lampor vid särskilda platser som behöver vara upplysta, kommer även de lampor som är utbytta till LED att vara fortsatt tända. Det handlar om lampor vid genomfartsleder, industriområdet och någon gång- och cykelbana.

På övriga gator och gång- och cykelvägar blir alltså belysningen släckt enligt principen var tredje lampa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.