• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Nu börjar arbetet mot myggen

Publicerad

Sommaren är på gång och det det beyder också att myggen är det. I Deje börjar nu arbetet med att bekämpa myggen.

Än är det myggfritt även här i Deje, men det närmar sig kläckning och idag var det dags att ställa ut gasolfällerna vid översvämmningsområdet på naturreservatet Pannkakan.

– Förra året tog vi 23 miljoner mygg med de här fällorna så någon liten nytta gör dom ju. Men vi måste jobba med många olika saker samtidigt för att kunna arbeta långsiktigt och då är gasolfällor en del tillsammans med kossbete, helikopterbesprutning och slyröjning, säger Britt-Marie Olsson, kommunekolog.

Kommunen fått alla tillstånd som behövs för att kunna bespruta med helikopter. Men det finns bara pengar till ett tillfälle, så det gäller att välja precis rätt dag.

– Vattnet ska stå still och vara på väg tillbaka ner och mygglarverna ska vara i rätt stadium. Och sedan får det inte blåsa för mycket och inte regna. Så det är mycket som ska stämma, säger Britt-Marie Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer