Från och med i dag börjar de två stora tidningarna i länet ta betalt för nyheter på nätet. Arkivbild. Foto: SVT

Nu börjar tidningarna ta betalt online

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar tidningarna i Värmland ta betalt för artiklar på nätet. Omkring hälften av artiklarna, i första hand den egna journalistiken, kommer i fortsättningen bara kunna läsas av de som tecknar en digital prenumeration.

Omställningen till en digital produkt går i dag in i en ny fas på den värmländska tidningsmarknaden. Betalmodellen på nätet har visserligen redan testats av Nya Wermlandstidningen 2013, en satsning som senare övergavs. En förklaring var en kraftig uppgång i webbtrafiken hos konkurrenten VF – som gick att läsa gratis.

Efter NWT:s köp av Värmlands Folkblad hamnar nu en stor del av materialet bakom betalväggar. Allmänna nyheter av händelsekaraktär kommer fortfarande att kunna läsas fritt men just den egna journalistiken vill man ta betalt för.

– Nu kommer vi att ta betalt även på webben. Vi tror att läsarna tycker att det här är värt att betala för, säger NWT-koncernens vd Mats Muregård till SVT Nyheter Värmland.

Fem procent digitala prenumeranter

I dag är omkring fem procent av NWT:s prenumeranter digitala och har tillgång till samtliga tidningar i koncernens utbud, alltså även lokaltidningarna. Det har dock inte den som tecknar en digital prenumeration på Värmlands Folkblad – trots att priset är detsamma.

Enligt Mats Muregård förs dock diskussioner om en liknande lösning för VF.

– Vi håller på och tittar på ett ”Värmlandsalternativ” även där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.