Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Olsson gestaltar huvudrollen i Västanå teaters uppsättning av ”Herr Arnes penningar” – som har premiär i berättarladan i värmländska Sunne på midsommardagen. Foto: Rebecka Hugosson/SVT

Nu har Selma Lagerlöfs berättelse premiär på Västanå teater i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Västanå teaters uppsättning av Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” har premiär i berättarladan i Rottneros i Sunne på midsommardagen.

– Jag hoppas publiken får med sig nya tankar om brott och straff, om försoning och förlåtelse, säger Stina Olsson, som gestaltar den kvinnliga huvudrollen Elsalill.

Berättelsen utspelar sig i Marstrand i slutet av 1500-talet, under en intensiv period av sillfiske. Många har sökt sig till Bohuslän för att tjäna pengar och Marstrand blir känt för sin sedeslöshet.

– Våldsnivån är extremt hög vid den här tidpunkten och det är en tid som präglas av en sorts domedagskänsla, säger skådespelaren Stina Olsson.

Paralleller till samtiden

Hennes karaktär Elsalill blir ensam lämnad kvar efter att hela hennes fosterfamilj – den lutherska prästen Herr Arnes familj – mördas. Samtidigt präglas världen av krig och elände. Regissören och teaterchefen Leif Stinnerbom drar tydliga paralleller till den tid vi lever i idag.

– Då undrar Selma (Lagerlöf, reds anm) som vanligt om kärleken kan vara med och ordna upp det här. Jag ska inte spoila för mycket men den här gången får kärleken verkligen kämpa för att det ska vara möjligt, säger Leif Stinnerbom.

I klippet ovan ser du scener med bland annat Elsalill och sir Archie, som gestaltas av Daniel Lindman Agorander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.