I klippet hör du bland annat hur stor risken är att tiderna är slut när man vill försöka boka en vaccinationstid. Foto: SVT

Nu inleds vaccinationsfas 2 – brev på väg till 85-plussarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu i dagarna inleds fas 2 i vaccineringen mot Covid-19 i Värmland. Regionen har nu skickat ut ett brev till alla som är 85 år eller äldre med information om vaccineringen inför att de snart kan boka tid.

Regionen räknar med att det är cirka 3 000 värmlänningar som är 85 år eller äldre som inte redan vaccinerats i fas 1 och som nu blir först ut att vaccineras i fas 2. Fas 2 inkluderar även de som är 65 år eller äldre samt några grupper som är extra utsatta. Men till en början kommer erbjudandet om att boka tid gå först till de äldsta, de som är 85 år och äldre.

– Vi kommer öppna vår bokning inom några dagar och från slutet av februari kommer det finnas tider som är tillgängliga för bokning, säger Madelene Johanzon som är områdeschef för öppenvården i regionen.

Coronapandemin

Online eller via telefon

Det kommer att finnas två alternativ för att boka tid, antingen online via 1177.se eller på telefon. Regionen öppnar nu en särskild telefonmottagning för dem som inte vill, eller kan, boka online. I en lokal i regionens hus kommer ett 20-tal personer inledningsvis svara dem som ringer.

– Det är också så att om man bokar online men svarar ja på en fråga i den hälsodeklaration man ska göra, så kommer man bli ombedd att ringa tidbokningen, förklarar Madelene Johanzon.

Oklart antal tider

Det är oklart hur många tider som kommer att vara möjliga att boka, tillgången på vaccin styr antalet bokningsbara tider.

Enligt regionen ska det vara möjligt att boka tid från och med den 17 februari

Vaccineringsfaserna

Fas 1

Särskilda boenden/personer med hemtjänst

Vård- och omsorgspersonal

Hushållskontakter

Fas 2

65 år och äldre

Vissa medicinska riskgrupper (dialys och transplanterade) samt hushållskontakter.

LSS/Assistansersättning

Hälso- och sjukvårds- samt omsorgspersonal

Fas 3

60–64 år med medicinsk riskökning

60–64 år

18–59 år med medicinsk riskökning, exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom.

Personer med svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder

Fas 4

Övriga 18–59 år

Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet