Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu kan även 70+ boka vaccinering Foto: TT

Nu kan även 70+ boka vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan även värmlänningar som är 70+ boka tid för vaccinering.

På fredagen öppnade tidsbokningen för vaccinering av ytterligare en åldersgrupp. Även de som bor tillsammans med någon som är 70 år eller äldre, och själv är 65 år eller äldre (fyller 65 år under år 2021) och folkbokförd i Värmland kan nu boka tid för vaccination.

I klippet ovan berättar vaccinsamordnaren Anders Nordmark om planen för de kommande vaccineringsfasen och hur upplägget för fas 3 och 4 troligen blir.

Som tidigare kan bokningen göras antingen på 1177.se eller via telefon, men det är samma tider som är tillgängliga oavsett hur man bokar.

Efter Folkhälsomyndighetens beslut om att återuppta och godkänna Astra Zenecas vaccin för personer över 65 år kan nu region Värmland öka vaccinationstakten.

– Vi har omkring 7 000 doser AstraZeneca-vaccin på hyllorna, som vi börjar använda från och med måndag, berättar Anders Nordmark, vaccinsamordnare på Region Värmland.

Tillgång på vaccin styr

Det är hela tiden tillgången på vaccin som styr hur många tider som läggs ut. Gruppen 70 år och äldre är den hittills största som kunnat boka tid för vaccinering. Omkring 16 000 värmlänningar är mellan 75-80 år, och omkring 19 000 värmlänningar är mellan 70 och 74 år.

Detta innebär att det kan vara många som vill boka samtidigt, och regionen uppmanar till att ha tålamod om man inte kommer fram på telefon eller hittar någon tid vid första försöket. Nya tider läggs ut flera gånger i veckan.

När man kan öppna för nästa grupp att boka tid för vaccination är ännu oklart, men enligt de nya riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger, ska äldre prioriteras före yngre. Därför kommer troligen gruppen 18-64 år delas upp på samma sätt som man nu gjort med de äldre åldersgrupperna.

Unga får vänta

Enligt den preliminära planen kan de som är 18 år och äldre och får insatser enligt LSS eller har personlig assistans börja få vaccin i april, medan gruppen 60-64 år preliminärt startar i början av maj.

– I slutet av maj ska det enligt plan vara dags för övriga, säger Anders Nordmark.

Ambitionen är fortfarande att bli klar innan semesterperioden, men något slutdatum vill Anders Nordmark inte utlova.

– Det har varit så mycket fram och tillbaka med olika besked, men alla vill väl att det här ska gå så fort som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer