Nu krävs legitimation för att slänga sopor i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Utökade öppettider och sortering av allt. På lördagen invigdes Kils ombyggda återvinningsanläggning. En återvinning som enligt dem själva numera är Sveriges modernaste.

Men det är bara kilsbor som får använda den. En nyheterna vid återvinningsanläggningen är att det numera krävs att du bor i Kil för att få slänga ditt skräp där. För att komma in på anläggningen måste man därför vara registrerad kund eller scanna sitt körkort vars QR-kod visar att man är bosatt i Kil.

En annan förändring är att det inte längre går att samla allt skräp i en säck och slänga i brännbart. Istället måste allt sorteras. TV-skärmar och QR-koder på området vägleder vad som ska slängas i respektive container. Om några veckor släpps också en ny app med sorteringshjälp.

Hjälp att sortera

– Om man knackar in vad man vill slänga, får man en packlista som talar om vilken ordning man ska packa för att slippa åka fram och tillbaka på återvinningsanläggningen, säger Leif Östlind, vd Kils Avfallshantering AB.

Med den digitala inloggningen kommer det också framåt hösten bli möjligt att slänga skräp utanför ordinarie öppettider. 

Hör Leif Östlind i klippet berätta mer om nyheterna vid Kils Återvinningsstation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.