Fotografen Peter Bäcker plockar ner fototavlor på Värmlands Folkblad som på måndagen började sin flytt från Våxnäs i Karlstad till centrum. Foto: SVT

Nu lämnar Värmlands Folkblad Våxnäs för centrala Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lämnade Värmlands Folkblad sina gamla lokaler på Våxnäs i Karlstad och flyttade till de nya, som ligger mer centralt i staden. Bland medarbetarna var det blandade känslor.

– Det här huset har varit en viktig del av mitt liv. Jag har varit här till och från i 42 år så det känns sorgligt, säger den tidigare chefredaktören Peter Franke.

VF-huset på Våxnäs har varit hem för tidningen och dess redaktion länge. Nu står flera kontor tomma, hyllor likaså. Det som stått i hyllorna sorteras antingen ner i flyttlådor eller slängs.

För Peter Franke, som numera är politisk redaktör har byggnaden en speciell betydlese.

– Det kommer över mig ganska mycket känslor. Det är väldigt mycket roliga minnen förstås, här har det gjorts fantastiska tidningar av ett otroligt kämparglatt gäng, säger han.

Positivt – och vemodigt – att flytta

De nya lokalerna ligger vid Stora torget i centrala Karlstad. En plats som enligt nyhetschefen Morgan Schmidt kan komma att göra arbetet lättare.

– Egentligen innebär det kanske att vi kommer närmare där sakerna händer. Det blir lättare att ta sig till tingsrätten och gå ner på stan och se vad som händer. Annars för läsarna ska ju inte det här märkas över huvud taget, säger han.

Även han tycker att det är vemodigt att lämna lokalerna, men han hoppas att flytten kan bli något positivt.

– Lite tråkigt att lämna, man har jobbat här i många år. Jag har jobbat i tio år ungefär. Men det ska också bli skönt, väldigt skönt, att få börja på nytt efter hela den här hektiska våren och hösten som har varit. Få en nystart, säger han.

”Skönt med en nystart”

Själva flytten går i två vändor. Halva redaktionen lämnar de gamla lokalerna i dag och den andra halvan kommer efter på tisdagen. De som redan är på plats på det nya kontoret trivs bra.

Sophia Jiglind, reporter på Värmlands Folkblad, har sett fram emot flytten. Foto: SVT

– Det ska bli skönt med en nystart, få ihop teamet och kunna fokusera framåt. Nu har man gått och väntat på flytten en hel del, det har varit tomma kontor, så det här har vi verkligen sett fram emot, säger Sophia Jiglind som börjat göra sig hemmastadd.

”Tidningen kommer komma ut som vanligt”

Håkan Strandman, fotograf på VF i närmare 40 år, kommer sakna möjligheten att få en helt nytryckt tidning i näven på natten. Foto: SVT

Fotografen Håkan Strandman har varit på VF i ungefär 40 år och han tror att flytten kommer bli bra eftersom man kommer in i stan. Men det finns saker han kommer sakna.

– Det som är roligt är när man har gjort ett arbetspass på kvällen, man har varit på Färjestad och man redigerar och tidningen går i tryck. Sedan går man ner till pressen och tar en färsk tidning, berättar han.

Trots vemod och nya lokaler garanterar Peter Franke att tidningen kommer fortsätta som vanligt.

– Den kommer ut i morgon och den kommer komma ut på onsdag och den kommer komma ut nästa år när vi fyller 100 år, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.