Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Karlstad ligger bra till i förhållande till Såtenäs, och i händelse av att det uppstår fel på ett plan, eller att det blir problem på Såtenäs, så är det bra att vi nu har möjligheten att utnyttja Karlstad Airport, säger flottiljchefen på F7, översten och JAS-piloten Adam Nelson. Foto: Håkan Wikström/SVT

Nu landar JAS-plan i Karlstad – alternativ bas för flygvapnet

Uppdaterad
Publicerad

Flygvapnet har länge velat använda Karlstad Airport för sitt stridsflyg. Och efter år av diskussioner är det äntligen klart.

Flottiljchefen överste Adam Nelson fick dock använda två plan (!) för att lyckas premiärlanda.

– Jag fick fel på det första planet precis när jag skulle landa, så jag vände tillbaka till Såtenäs. Min fantastiska personal ordnade fram ett nytt, så jag blev en halvtimme försenad.

I krigstid är det livsnödvändigt för flygvapnet att ha alternativa landningsplatser för att fienden inte ska kunna kartlägga och enkelt slå ut flygbaser som flygvapnet opererar från. Men även i fredstid är andra flygplatser än hemmabasen viktiga för flygvapnet.

– Karlstad ligger bra till i förhållande till Såtenäs, och i händelse av att det uppstår fel på ett plan, eller att det blir problem på Såtenäs, så är det bra att vi nu har möjligheten att utnyttja Karlstad Airport, sade flottiljchefen på F7, översten och JAS-piloten Adam Nelson.

Övar på flygplatsen

Under onsdagen och torsdagen övar F7:s värnpliktiga flygmekaniker på Karlstad Airport. Piloter från Såtenäs landar JAS-plan i Karlstad och flygvapenmekanikerna övar på att tanka och bestycka planen.

Camilla Sperling, vd på Karlstad Airport, vågar inte spekulera om flygvapnets närvaro kommer att betyda något ekonomiskt för Karlstad Airport i närtid, men säger att samarbetet stärker Karlstad Airport som flygplats.

”Betyder massor”

– Det är en legitimitet för infrastrukturen, sen om det kommer att betyda något för ekonomin vill jag inte spekulera i. Men det betyder massor att vi kan vara till nytta för försvaret som kan komma hit och öva.

I inslaget berättar överste Adam Nelson mer om betydelsen av Karlstad som alternativ för F7 och värnpliktiga Maja Fredriksson om övningen på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.