Bovärden Sofia Källstrand vid den nya återvinningsanläggningen på Långtäppan i Karlstad tillsammans med KBABS miljöstrateg Anna Wassberg. Foto: SVT

Nu ska det bli renare bland skräpet

Publicerad

Karlstads kommunala bostadsbolag vidtar nu åtgärder för att minska nedskräpningen vid sina återvinningsstationer.

Många av oss är vana vid att det ser rörigt ut på de allra flesta återvinningsstationerna med lite skräp här och där vid sidan av containrarna. Men det ska det bli ändring på i KBAB, Karlstads kommunala bostadsbolags bestånd. Där testar man nya metoder som inte bara ska göra det mindre skräpigt utan också billigare.

– Det brukar vara väldigt skräpigt, särskilt som vi har det nu när det är lite instängt och så, så att man lätt kan gömma undan skräp. Det brukar vara rätt så bedrövligt, speciellt på måndagar och fredagar då det kan vara riktigt illa, säger Sofia Källstrand som är bovärd i Karlstads kommunala bostadsbolag KBAB.

Ögonen på sig

Vi träffar bovärden Sofia Källstrand vid den nya återvinningsanläggningen på Långtäppan i Karlstad tillsammans med KBABS miljöstrateg Anna Wassberg. I stället för ett inhägnat område utan insyn står där återvinningskärlen i en lång rad på en öppen yta. Återvinningskärlen är dessutom nedgrävda till mer än hälften. Fördelen med det är att markkylan kyler ner avfallet som därmed luktar lite mindre.

– Vi har hört från andra som testat det här systemet att det minskar neskräpningen och det hoppas vi också mycket på. Det att man är väldigt synlig när man slänger sitt avfall gör att man känner att man har ögonen på sig. Och det ska ta emot att ställa saker här som hör hemma någon annan stans, säger miljökoordinatorn Anna Wassberg.

De förhoppningarna delar hennes kollega, bovärden Sofia Källström.

– Ja, jag får ju jobba mycket med kroppen. Det är tunga saker de ställer här, madrasser och teveapparater och sådant har dumpats. Så, förhoppningsvis slipper jag sådant sedan, säger Sofia Källström.

Driften beräknas bli billigare

Totalt lägger KBAB runt 11 miljoner kronor om året på avfallshantering. Förhoppningen är att det nya systemet ska minska kostnaderna med ända upp till en tredjedel. För även om varje ny sådan här anläggning kostar en halv miljon att anlägga så beräknas driften bli betydligt billigare.

– Får vi de effekter vi hoppas på så vill vi ju utöka det här och satsa på fler ställen, säger miljöstrategen Anna Wassberg.

KBAB har i dagsläger runt 120 återvinningsstationer av varierande slag i sitt fastighetsbestånd. Två av dem är av den typen som nu testas. Den ena är redan i drift och finns på Bellevue, den andra är på Långtäppan och beräknas tas i drift i maj i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.