Fredrik Clerkestam berättar om filminspelningen om Krigsflygfält 16 och det unika bombplanet. Foto: Johan Hedlund/SVT

Nu spelas VR-film om hemliga flygbasen in

Uppdaterad
Publicerad

Krigsflygfält 16 tar ett kliv in i framtiden med virtuell verklighet – för att bevara historien. Fredrik Clerkestam, ordförande för stiftelsen Krigsflygfält 16, är spänd av förväntan inför de kommande dagarnas filminspelning.

– En fantastisk känsla efter nästan två års förberedelser, säger han.

Med hjälp av EU-pengar och kommunala bidrag har filmprojektet om Krigsflygfält 16 blivit verklighet. Ett spaningsuppdrag med bombplanet Saab B17 står i fokus och filmen är ett led i att digitalisera historien om krigsflygfältet som togs i bruk 1940.

Miljonbudget

Budgeten ligger på cirka 1,5 miljon kronor men skulle ha varit minst det dubbla utan stort ideellt arbete.

– Det går inte att räkna hur många timmar som har lagts ner i projektet, det har krävts mycket kraft och energi av en mängd olika människor, säger Clerkestam.

Ett 30-tal skådespelare och statister medverkar under inspelningen, alla bär tidstypiska kläder och förutom Saab B17 finns även en radiobuss och motorcyklar i orginalskick på plats.

I videon berättar Fredrik Clerkestam om det unika filmprojektet och var det kommer gå att se filmen i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.